Kaj je Marihuana Marš?

Marihuana marš je tradicionalni politični shod ŠOU v Ljubljani, ki opozarja na družbeno, ekonomsko in zdravstveno problematiko, ki je posledica prohibicije konoplje kot prevladujoče oblike regulative na področju prepovedanih drog. Shod je namenjen izobraževanju, informiranju in protestiranju proti nesmiselnim politikam na področju konoplje. 

Marihuana marš tradicionalno poteka na Kongresnem trgu v parku Zvezda, kjer se mobilizira množica podpornikov ter s tem poudari, da javni interes obstaja in da ima ideja veliko družbeno težo.

Namen

Namen projekta je spodbujati družbeni diskurz o konoplji in (ne)smiselnosti prohibicije, nato prepričati javnost in predvsem nosilce odločanja v smotrnost dekriminalizacije konoplje ter v končni fazi doseči legalizacijo konoplje v Sloveniji.

V aktivnosti vključujemo zainteresirane posameznike, podjetja, nevladne organizacije ter tudi politične stranke in njihove podmladke.

Temo smo izbrali zato, ker se neposredno ali posredno tiče tako večine študentov kot družbe nasploh in ker je zaradi napačne obravnave konoplje povzročeno mnogo več škode, kot jo povzroči uživanje le-te med delom populacije, ki je glavni izgovor za zgrešeno politiko države.

Zgodovina

Zametki političnega shoda Marihuana marš segajo že v leto 2002. Od takrat je organiziranje in uresničevanje že večkrat spremenilo svojo formo in lokacijo, poslanstvo pa ostaja isto.

Leto 2023, po koncu epidemije, je bilo odločilno leto predstavljanja alternativnih političnih rešitev ter nadaljevanja protestiranja in informiranja. Pred tem se je dogodek Marihuana marš odvijal leta 2019, letos pa z našim poslanstvom nadaljujemo.

Nagovorili bomo nepoznavanje, tabuizacijo in nerazumevanje konoplje ter subkultur, ki so se razvile v povezavi z njo.

Program

Program za Marihuana Marš 2024.

Galerija

Ali veš?

Pobrskaj po naših blogih.