Testi za marihuano in vožnja

V poglavju stranski učinki konoplje smo omenili, da uživanje THC-ja povzroči padec motoričnih sposobnosti in reakcijskega časa, zato je prisotnost THC-ja prepovedana med vožnjo avtomobila. Trenutno v Sloveniji velja politika ničelne tolerance THC-ja pri voznikih in ta se preverja s testi DrugWipe S6. Pred uporabo testa policija najprej izvede postopek prepoznave simptomov uporabe prepovedanih drog (preizkus oči, oceno velikosti zenic, ocena psihofizične sposobnosti, stil vožnje itd.). V primeru da policist na podlagi naštetih simptomov zazna sum na uporabo prepovedanih drog izvede hitri test na droge, ki preverja vsebnost THC-ja, Amfetaminov / Metamfetaminov / Ecstasya, Benzodiazepinov, Kokaina in Opiatov v slini. Na spletni strani policije je objavljen potek testiranja. 

V primeru ko je voznik pozitiven na hitri test (test zaznava THC do koncentracije 10 ng/mL) policist sklepa, da je voznik po vplivom droge. Ta teza temelji na ugotovitvah toksikologije, ki opredeljuje zmanjšano sposobnost voznika le v času ko je droga prisotna v krvi. Na podlagi številnih študij se je vzpostavila vzročna povezava med koncentracijo THC-ja v slini in krvi, kar opravičuje testiranje sline namesto krvi. Tak voznik pridobi globo 1200 EUR, 18 kazenskih točk ter odvzem vozniškega dovoljenja za 24 ur.  Na podlagi pozitivnega hitrega testa se nadalje izvede strokovni zdravstveni pregled, kjer se preveri koncentracija najdene prepovedane droge v krvi in urinu. Pomembno je poudariti da v nadaljnjem postopku veljajo le rezultati analize urina in krvi ter mnenje zdravnika. 

V primeru ko pa ta hitri test voznik ni pozitiven in na strokovnem pregledu se izkaže, da ima pozitiven test le v urinu, pade voznik v kategorijo ko se ugotovi prisotnost navedene snovi v telesu. Test urina namreč preverja koncentracijo presnovka THC-ja  imenovanega THCA, ki pa ni psihoaktiven. V tem primeru je mogoče le ugotoviti, da je posameznik užival to drogo v preteklosti. Po drugi strani pa ni vedno mogoče določiti ali je imel drogo prisotno v krvi in posledično znižane psihofizične sposobnosti med vožnjo, ko ga je ustavila policija. Zato takšen kršitelj ne dobi predpisane globe ali drugih sankcij, a mu je odvzeto vozniško dovoljenje za začasno obdobje (24ur).

Tukaj se je potrebno zavedati razlike testov na eni strani sline in krvi ter na drugi strani testa urina. Testi sline in krvi nam povedo, ali je pri posamezniku prisoten THC. Kot smo že omenili v Sloveniji velja trenutno politika ničelne tolerance na THC, kar pomeni, da če je ta najden v krvi/slini med vožnjo se pričakuje odvzem izpita in globa. Testi krvi in sline so običajno negativni lahko že nekje med 2 do 10 ur po zadnji uporabi konoplje, medtem ko so testi na urin lahko pozitivni tudi do več tednov, ker preverjajo prisotnost metabolita THCA. Pomembno je poudariti, da se pri kronični uporabi, lahko THC veliko več časa zadržuje v slini, krvi in urinu. V nekaterih primerih so tudi najdeni pozitivni vzorci na slino po 48h urah zadnje uporabe konoplje. Pri testih na slino ustna higiena in zadosten vnos tekočine močno vplivata na rezultat testa 

Na tej točki je potrebno opredeliti problematiko pri trenutnih testih sline na podlagi katerih se policija odloča ali je posameznik pod vplivom droge. Če si ogledamo konkreten primer, ko posameznik zvečer pokadi konopljo in naslednje jutro sede za volan. V tem primeru ima posameznik popolnoma normalno psihofizično stanje ter reakcijski čas, a je v redkejšem primeru lahko še vedno pozitiven na testu sline in tvega izgubo izpita ter globo. Problem testov na slino je tudi nepopolna ujemanje s koncentracijo THC-ja v krvi. V študijah so tudi opisani primeri, ko so bili posamezniki le izpostavljeni dimu konoplje v zaprtem prostoru in imeli pozitiven THC test v slini, a so imeli test krvi negativen na THC. Zavedati se moramo, da nam le vzorec krvi lahko poda realno sliko vpliva THC-ja na psihofizično stanje. Na Nizozemski in Portugalski so recimo uvedli mejno koncentracijo THC-ja v krvi na 3 ng/mL, kar naj bi na podlagi študij bilo ekvivalentno kot 0,5 promilov alkohola v krvi. V Slovenije pa se trenutno kakršna koli zaznava THC-ja v času vožnje smatra za kaznivo in posledično pripelje do odvzem izpita. Ponovno poudarjamo, da je varnost na prvem mestu in priporočamo, da se nikoli ne usedete za volan še isti dan po uporabi konoplje.