Konoplja in njeno zgodovinsko ozadje

Konoplja (Cannabis sativa) je nedvomno ena izmed najbolj prepoznavnih in kontroverznih rastlin na svetu. Gre za rastlino iz družine konopljevke (Cannabaceae), kamor spada tudi navaden hmelj, ki se uporablja za pridelavo piva. Rastlina je dvodomna (ločimo moške in ženske rastline), ki zraste nekje od 0,5 do 5 metrov v višino in ima prepoznavne liste s sedmimi kraki. Gojeno konopljo razdelimo v dve podvrsti in njune hibride.

Navadna konoplja (Cannabis sativa subspecies sativa)

Ta podvrsta konoplje je prepoznavna po visokih steblih (zunaj doseže višino tudi do 5 metrov) in ozkih redkejših listih. Skozi preteklost je bila selekcionirana primarno za pridelavo vlaken. Vsebuje večinoma CBD in manj THC-ja. Tem rastlinam danes rečemo tudi industrijska konoplja ali »hemp« v primeru, ko vsebujejo manj kot 0,2 % THC-ja (trenutna količina THC-ja, ki je dovoljena za vzgojo rastlin v Sloveniji).

Navadna konoplja izvira s Kitajske in naj bi spremljala človeštvo že mnogo let. Zgodovinska predvidevanja kažejo, da so na območju Kitajske navadno konopljo nabirali že pred 8500 leti in jo verjetno udomačili pred 6000 leti, kar pomeni, da je ena izmed najstarejših poljščin na svetu. Predstavljala je zelo pomemben vir vlaken za izdelavo tekstila, vrvi ter drugih izdelkov. Kasneje se je navadna  konoplja razširila v zahodno Azijo in Egipt, nato pa se pojavi v Evropi nekje med 1000 in 2000 let pred našim štetjem.

Indijska konoplja (Cannabis sativa subspecies indica)

Pri tej podvrsti konoplje gre za bolj grmičasto rastlino, ki meri v višino do metra in pol ter ima prepoznavne široke liste z manjšimi razmaki med vejami. Indijska konoplja vsebuje večje količine THC-ja in zmerne količine oziroma skoraj nič CBD-ja. Te rastline so bile večinoma gojene zaradi psihoaktivne substance THC-ja, ki se nahaja v cvetovih ženskih rastlin. Konoplja, ki vsebuje THC je ena izmed najbolj uporabljenih rekreativnih drog in je trenutno v Sloveniji prepovedana.

Zgodovinsko gledano ta podvrsta konoplje izvira iz južne Azije (današnje Indije in Afganistana). Skozi večino zgodovine se je konoplja kot rekreativna droga skoraj izključno uporabljala v zgoraj navedenih državah in nekaterih državah v razvoju. V razviti svet je prodrla v 20. st., še posebej v obdobju po drugi svetovni vojni, ko je postala povezana s številnimi subkulturami in gibanji. Po ocenah iz študij naj bi bilo na svetu trenutno okrog 230 milijonov uporabnikov.

Hibridi

Ker je konoplja vetrocvetka (cvetni prah lahko z vetrom prepotuje tudi do 300km) je danes težko opredelit divjo vrsto konoplje. Dejstvo je, da je človeštvo skozi zgodovino selekcioniralo konopljo glede na željeno uporabo. Znanstveniki sklepajo, da je nekoč v divjini obstajala ena vrsta konoplje, ki se je skozi čas bodisi razvila v podvrsto indijske konoplje, ker so ljudje primarno selekcionirali rastline s psihoaktivnimi substancami, ali bodisi v podvrsto navadne konoplje, ker so ljudje primarno selekcionirali rastline z dolgimi stebli za pridelavo vlaken. 

V modernem svetu pa je prišlo do mešanja podvrst, ker so jih ljudje med sabo križali, tako dobimo hibridne rastline. Vsi dobro vemo, da imamo danes tako imenovane »Sative«, ki tudi vsebujejo velike količine THC-ja, ampak so po izgledu bolj podobne industrijski konoplji (visoka stebla in ozki redki listi). V nadaljnje bomo povedali nekaj več o delovanju CBD-ja ter THC-ja in ostalih spojin v konoplji.