O interakciji marihuane z zdravili

Uporaba marihuane in njenih pripravkov v medicinske namene se v zadnjih letih močno povečuje. Na trgu je vse več ponudnikov z ogromno različnimi pripravki. Marihuana je sama po sebi iz vidika predoziranja dokaj varna, saj jo je praktično nemogoče toliko zaužiti. Človek bi namreč za »overdose« moral skaditi več kilogramov rastline. Problem pa se pojavi pri interakcijah z ostalimi substancami, marihuana lahko namreč močno poveča ali zmanjša delovanje mnogih zdravil in ostalih ilegalnih substanc.

Pozornost je potrebna pri uporabi stimulansov (amfetamini, kokain, tudi kofein). Tako stimulansi kot kanabis zvišajo krvni tlak in srčni utrip, kar lahko v kombinaciji vodi v anksioznost, paranojo ali celo srčni zastoj. Posebna previdnost je potrebna pri ljudeh s predhodnimi srčno-žilnimi težavami.

Nepredvidljive interakcije se lahko pojavijo ob uporabi antidepresivov, predvsem fluoksetina in sertralina. Kanabis upočasni metabolizem teh zdravil, kar poveča njihove plazemske koncentracije in posledično delovanje. Neželeni učinki, ki se lahko pojavijo so slabost, vrtoglavica, zmedenost, bruhanje in v najslabšem primeru serotoninski sindrom (vznemirjenost, hitro bitje srca, visok krvni tlak in povišana telesna temperatura).

Prav tako je nevarna souporaba depresorjev centralnega živčnega sistema. Tako kanabis, kot tudi alkohol, benzodiazepini in opioidi zavirajo delovanje centralnega živčnega sistema. Ker vsaka od teh substanc deluje na drugačen način, se njihovi učinki močno potencirajo, kar lahko vodi v močno zaviranje centralnega živčnega sistema in z njim povezanih funkcij. To povzroča pretirano sedacijo in zavira dihalni center, kar lahko vodi v dihalno odpoved in posledično smrt.

Ena najnevarnejših interakcij pa se pojavi z zdravili proti strjevanju krvi. Marihuana namreč zavira jetrne encime, ki presnavljajo varfarin. Posledično se močno povečajo njegove plazemske koncentracije in delovanje. Obstajajo velike možnosti krvavitev, ki lahko na nepravem mestu in ob nepravem času resno ogrozi življenje. Ljudem, ki prejemajo slednja zdravila, se uporaba marihuane močno odsvetuje.

Poleg zgoraj navedenih primerov obstajajo še številne druge nevarne interakcije med marihuano in zdravili, zato je pred uporabo vedno nujen posvet z zdravnikom oziroma drugim zdravstvenim strokovnjakom. Posebna previdnost je potrebna ob vseh zdravstvenih stanjih, tudi če zaradi njih (trenutno) ne prejemate zdravil. Varnost naj bo vedno na prvem mestu.